En varmepumpe har flere innstillinger og funksjoner. De fleste av oss liker å ha det varmt og godt inne, spesielt gjennom høst og vinter. Det kan fort bli ganske så kaldt i Norge, og selv om boigen din er godt isolert må du regne med en varmeinnstallasjon for å holde en varm og god temperatur innendørs.
Du kan stille inn varmepumpen etter dine ønsker og behov. Den kan gi både kjøling og varme alt etter som hva du foretrekker og til hvilken årstid vi er i. Gjennom sommeren er det mange som bruker varmepumpens kjølefunksjon når vi har ekstra varme dager. Høst, vår og vinter er det stort sett oppvarming av boligen som gjelder.
Hvor mange grader skal varmepumpen stå på?
Hvor mange grader varmepumpen skal stå på avhenger en hel del av hvor varmt du ønsker å ha det inne, hvor godt isolert boligen er og hvor du plasserer innedelen til varmepumpen.
De aller fleste av oss lever godt med en innetemperatur på mellom 22 til 24 grader. Husk å ikke slå av varmepumpen når den har nådd den optimale temperaturen. Da bør du heller senke gradene et hakk eller to.
Varmepumpen er utstyrt med termostat og den vil ikke varme opp boligen din noe raskere selv om du setter den på maks. Still inn varmepumpen på den innetemperaturen du ønsker og la den stå.
I kalde perioder bør varmepumpen stå på mellom 22-24 grader, for best effekt. Da er du sikre at den sørger for grunnvarmen i boligen din. Når det blir kaldere ute kan det være fristende og øke temperaturen på varmepumpen, men du bør ikke sette den høyere enn 26 grader. Stiller du inn varmepumpen på maks effekt når det er som kaldest ute vil utedelen bli raskere full av rim og den automatiske avrimingen vil dermed sette i gang oftere. Når varmepumpen rimer av utedelen henter den varme innenifra, noe som gjør at det blir mindre energi til å varme opp boligen.
Bruker du varmepumpen til kjøling bør den stå på mellom 20-22 grader. Kjøler du ned hjemmet ditt til veldig lave temperaturer når det er varmt ute vil du få en følelse av veldig stor varme forskjell mellom ute og inne temperaturen. Mange har også lettere for å bli forkjølet hvis man oppholder seg i svært kalde rom over tid. Du bør aldri la kjøle funksjonen holde mindre enn 20 grader.
Innstillinger
En luft-til-luft varmepumpe kommer med muligheten for både manuelle innstillinger, samt en autofunksjon. Det anbefales å la auto funksjonen være og heller stille inn temperaturen og viftestyrken manuelt.
Mange har fortsatt vedfyring i hjemmet og ved bruk av auto-funksjonen risikerer du at varmepumpen setter i gang med kjøling når du fyrer i peisen. Spesielt hvis varmepumpen er plassert i nærheten av både peisen eller andre varmekilder.
Av de ulike varmepumpene er luft-til-luft varmepumpe den rimeligste og mest solgte. En luft-til-luft varmepumpe henter energi fra luften ute og omgjør den til varme som spres i boligen. En varmepumpe som er ment for nordiske forhold kan genere varme fra uteluften helt ned til -25 grader.
En luft-til-luft varmepumpe er perfekt for deg som bor i et område med relativt milde vintre, eller som har lang fyringsseong. En varmepumpe fungerer også bra for deg som bruker elektriske ovner til oppvarming og som gjerne vil spare litt på strømkostnadene, samt for deg som setter pris på en jevn varme i boligen din hele døgnet.
En varmepumpe kommer med en viftefunksjon som du kan stille inn hastigheten på. Viften er med på å styre hvor langt luften blir sendt ut i rommet, og når det er kaldt ute bør viften stå på høy hastighet. Stiller du inn viften på lav hastighet vil det ta lenger tid for varmen å fylle boligen.
Har du varmepumpe i trappen mellom to etasjer bør du sette viften på høy hastighet allerede ved 3 minusgrader.
Mange varmepumper kommer i dag med human sensor funksjon. Denne sensoren er med på å opprettholde en jevn temperatur i boligen. Sensoren registrerer faktisk når det er mennesker i rommet, og når rommet blir tomt vil varmepumpen automatisk senke innetemperaturen med 2 grader i løpet av den kommende timen. Har du denne funksjonen på varmepumpen din så bør den være av i kalde perioder.
Husk at vi i Herlig har gratis befaring til deg som vurderer en varmepumpe. Ta kontakt så finner vi en dag det passer.