Hvilken varmepumpe skal jeg bruke?

En varmepumpe både varmer opp og kjøler ned luften i boligen din. Den vil også være med på å bidra til et bedre inneklima, siden den renser luften for både støv og bakterier. Ved å installere en varmepumpe varmer du opp, eller avkjøler, boligen din både miljøvennlig og kostnadseffektivt.

Når du bruker en varmepumpe til å varme opp boligen vil du få en jevn og behagelig temperatur, selv på kalde dager. Varmepumpene er utstyrt med en unik energi teknologi som gjør at den henter energi fra uteluften og gjør den om til varme eller kjøling som deretter distribueres rundt i rommet i hjemmet ditt.

En varmepumpe kan fint brukes som aircondition på varme dager. Da slipper du å lufte med åpne dører og vinduer og kan redusere forekomsten av forurensing og pollen i hjemmet ditt. En varmepumpe har også lavere energikostnad enn en portabel aircondition.

Hvilken varmepumpe passer for deg?

Det kan være fristende å velge og kjøpe varmepumpe på nett, men det er en hel del hensyn du må ta når du skal installere en varmepumpe. For å få den varmepumpen som passer best hos deg bør du få råd og veiledning fra kvalifiserte fagfolk. De vil hjelpe deg med plassering, størrelse og montering.

Det finnes flere varmepumper å velge mellom og hvilken som passer til deg kommer an på behovet du har, hvor stor bolig du har og hvor godt isolert boligen din er. En varmepumpe kan fint monteres i de fleste hjem, enten du bor i en enebolig, rekkehus eller i en leilighet. Vi i Herlig tilbyr alltid gratis befaring slik at vi sammen kan gå gjennom hvilken varmepumpe som passer best hos deg.

Jo, større rom du har som skal varmes opp jo mer kreves det av varmepumpen. Du må derfor alltid ha en varmepumpe som er tilpasset størrelsen på boligen, eller rommene den skal varme opp. Boligens utforming har også en hel deg å si for hvilken varmepumpe du bør velge. Av og til er det også behov for flere innedeler. Hvor varmepumpen plasseres har en hel del å si for eventuelt støy, spesielt på kalde dager.

Type varmepumper

Varmeumper kommer med ulik teknologi og hva som passer hos deg avhenger av hvilke muligheter du har. Du kan velge mellom luft-til-luft som er den mest vanlige, luft-til-vann og væske-til-vann.

Luft-til-luft varmepumpe

Luft-til-luft varmepumpe er den mest brukte og solgte varmepumpen. Den kan installeres i både eldre og nyere boliger uten problem. Den henter varmen fra luften ute og blåser den inn i boligen og den kan faktisk hente varme fra uteluften selv når det blir så kaldt som -25 grader.

En luft-til-luft varmepumpe passer for deg som har en eksisterende bolig og som bor i et område med milde vintre, lang fyringssesong og som i dag bruker fordyrende løsninger til å varme opp boligen din.

Luft-til-vann varmepumpe

En luft-til-vann varmepumpe bruker varmen fra luften ute til å genere varme til boligen. Denne varmen kan brukes til å varme opp vann til radiatorer, vannbåren gulvvarme og til varmtvannet. Luft-til-vann varmepumpe vil gi lavere energibruk enn når du bruker strøm til å varme opp alt fra inneluften til varmtvannet i kranene. Denne type varmepumpe blir ofte benyttet i nybygg eller når eldre boliger blir restaurert. Da legges alt til rett for bruk av vannbåren varme.

Væske-til-vann varmepumpe

Væske-til-vann varmepumpe henter varme fra jord, fjell, grunnvann eller fra havbunnen. For å kunne installere en væske-til-vann varmepumpe må du ha et vannbårent oppvarmingssystem. Væske-til-vann varmepumpe er best egnet for deg som har en bolig med et stort oppvarmingsbehov. Denne type varmepumpe krever ingen utdel.

Hvor stor varmepumpe trenger jeg?

Hvor stor varmepumpe du trenger avhenger av boligens utforming og størrelse, samt hvor store rommene du skal varme opp er. Har du en mindre bolig trenger du ikke den kraftigste varmepumpen, men har du en stor bolig trenger du også en stor varmepumpe. Har du en varmepumpe som er for stor til boligen vil du bruker mer strøm og energi enn nødvendig. Er varmepumpen for liten vil det kreve ekstra mye av varmepumpen, både for å varme opp boligen og for å holde en jevn temperatur.

En varmepumpe bør være tilpasset størrelsen på boligen for best effekt. Med en tilpasset varmepumpe får du en varmepumpe med lang levetid og som varmer opp boligen din uten problemer.

Plassering av varmepumpen

Når innedelen til varmepumpen skal plasseres må den plasseres riktig for best effekt. Den bør stå slik at varmen som produseres kan spres fritt til ett eller flere rom. Den bør også plasseres slik at du ikke blir forstyrret av eventuell støy som kan oppstå.

Bor du i en bolig på flere plan bør varmepumpen plasseres på nederste plan i nærheten av en åpen trapp. Dette fordi all varme stiger og dermed vil varmen automatisk stige til etasjen over. Ved behov kan du installere flere innedeler, men avstanden må ikke være for lang fra varmepumpens utedel. Vi i Herlig hjelper deg å finne den beste plasseringen for varmepumpen slik at du får best utnyttelse og effekt av investeringen din.

Interiørvennlig design

Hos oss i Herlig får du  varmepumper som er interiørvennlige, hvor du kan velge trekk som passer din allerede eksisterende stil. Bytt trekk etter eget ønske og du vil alltid ha en varmepumpe som passer inn uansett hvilket rom varmepumpen plasseres i. Trekket kan vaskes og brukes igjen og igjen.

I tillegg til trekk har vi også varmepumper som er designet spesielt for nordisk interiør. Her er varmepumpens innedel dekket i ask som gir et lunt og varmt inntrykk. Varmepumper er ikke lenger hva de engang var. Nå fremstår de mer som en del av interiøret, uten at det går på bekostning av hverken det tekniske eller miljømessige.

Gratis befaring

Vi i Herlig er opptatt av at du skal få en varmepumpe som passer til ditt behov enten det er hjemme, på hytta eller på kontoret. En tilpasset varmepumpe vil spare deg for strømkostnader, gi et bedre inneklima og holde en jevn temperatur hele året. Hos oss får du gratis befaring hvor vi gir deg råd og veiledning i hvor stor varmepumpe du trenger og hvilken varmepumpe som passer best for deg.

Herlig er din lokale leverandør av varmepumper og tilbyr gratis befaring, levering og montering i Ås, Ski, Siggerud, Vestby, Nesodden, Drøbak, Son, Hvitsten og i Oslo området.

Vi er aldri lenger unna enn en telefonsamtale. Du kan også kontakte oss gjennom kontaktskjema om du ønsker det.

 

 

Del artikkelen: