Varmepumpe i hjemmet har blitt mer og mer populært og salget har eksplodert de siste årene, og det er ikke uten grunn. En varmepumpe er en effektiv varmekilde og vil varme opp boligen din samtidig som den sørger for en jevn temperatur. En varmepumpe overfører varmen fra luften til boligen i stedet for å generere varme ved bruk av strøm. En luft-til-luft varmepumpe kan faktisk produsere opptil fire ganger så mye strøm som den bruker.
Norge har mange kjølige perioder i løpet av året hvor det er kaldt både inne og ute. Da er vi ofte avhengig av én eller flere varmekilder. Du vil dermed kunne spare en hel del ved å installere en varmepumpe. En varmepumpe kan være med på å bidra til betydelige strømbesparelser og redusere de månedlige strømutgiftene.
Hvor mye strøm bruker en varmepumpe?
Hvor høyt strømforbruk en varmepumpe har, avhenger av hvor kaldt det er ute, hvor mye varme varmepumpen avgir, samt størrelsen på boligen, hvor varmt du vil ha det og hvor godt isolert boligen din er. Hvordan boligen din er inndelt kan også ha litt å si for forbruket, om du har en åpen planløsning eller om boligen har flere etasjer. En varmepumpe bruker gjennomsnittlig mellom 3000 til 4000 kWh i året, men noen bruker mindre og andre bruker mer.
Hvor mye sparer man på varmepumpe?
En luft-til-luft varmepumpe sprer varmen mer effektivt enn mange andre varmekilder. Hvor mye du sparer i året ved å bruke varmepumpe i stedet for panelovner og andre elektriske varmekilder, avhenger av hvor mye strøm du vanligvis bruker på å varme opp hjemmet eller kontoret.
Strømforbruket til en varmepumpe avhenger også av av både type modell du velger, størrelsen og hvordan du bruker den. Husk at prisene på strøm ikke er konstante og varierer både i løpet av døgnet og gjennom året.
En av de største fordelene med en varmepumpe er at selv når det er ekstra kaldt ute vil den gi over dobbelt så mye varme som den bruker. I motsetning til panelovner som bruker like mye strøm som den varmen den avgir.
For best effekt bør du alltid velge en varmepumpe som er tilpasset boligen din. Se på hvor stor boligen er og hvor godt den er isolert. Du kan spare litt strøm på å senke temperaturen på varmepumpen. For hver grad du senker temperaturen vil du spare rundt 5% strøm.
Strømforbruket til mange nordmenn er relativt høyt siden vi bruker strøm til det aller meste, både til oppvarming av vann, gulv, rommene og til matlagning. De fleste som investerer i en varmepumpe kan faktisk redusere strømutgiftene til boligen med flere tusen kroner i året. Du kan regne med at den investeringen du gjør når du installerer en varmepumpe vil tjene seg inn i løpet av kort tid.
Investeringskostnadene med en luft-til-luft varmepumpe er relativt lave og du vil dermed raskt tjene inn investeringen din samtidig som du sørger for en jevn varme i hele boligen.
Du kan regne med å redusere energibehovet for boligen din med alt fra 40 til 80 prosent. Selv om det ikke er det samme du sparer i kroner og øre vil en varmepumpe ha stor innvirkning på strømregningen din, spesielt hvis du i dag bruker mange fordyrende varmekilder som både panelovner, stråleovner og oljeovner. Du får full oversikt over strømmen du bruker til oppvarming, samtidig som du slipper å tenke på at du må skru dem av og på.
Slik bruker du en varmepumpe mest økonomisk
Selv om en varmepumpe kan spare deg for både høye strømregninger og bruk av strøm så er det et par ting du bør tenke på for best utnyttelse av en varmepumpe.
Sørg for å velge en varmepumpe som er tilpasset hjemmet ditt. En varmepumpe som er for liten vil jobbe hardere og bruke mer strøm, mens en varmepumpe som er for stor kan ha noe redusert effektivitet. Den kan også slå seg av og på oftere enn en varmepumpe som er tilpasset størrelsen og behovet til boligen din.
Still inn riktig temperatur
Sørg for å stille inn varmepumpen på riktig temperatur, slik at du får en jevn varme hele døgnet. Du kan også programmere varmepumpen til å bruke mindre energi til gitte tider av døgnet, som f.eks når alle sover, eller når du ikke er hjemme. Dette kan du gjøre automatisk. Temperaturen bør ligge på mellom 22 og 24 grader og helst ikke over 26 grader.
Ikke bruk auto-funksjonen
Alle varmepumper kommer med en auto-funksjon. Da bestemmer varmepumpen selv om den skal avgi varme eller kjøling. Står varmepumpen i nærheten av andre varmekilder kan varmepumpen tro at rommet er varmere enn det egentlig er og dermed sette i gang med kjøling for å opprettholde eller komme ned til den angitte temperaturen.
La varmepumpen gå hele døgnet
For best utnyttelse av varmepumpen bør du sørge for at den går jevnt hele døgnet ved å ikke skru den av og på gjennom dagen. Skrur du den mye av og på vil du miste litt av effektiviteten, samtidig som den må jobbe hardere for å oppnå ønsket temperatur hver gang du slår den på igjen. Dette vil ofte gå utover strømforbruket og vil du spare penger bør du heller ha varmepumpen på et lavere jevnt nivå.
Jevnlig vedlikehold
For best effekt av en varmepumpe bør du også sørge for jevnlig vedlikehold. Bytt filter regelmessig og få utført service. Jo, bedre du tar vare på varmepumpen jo, lenger vil du kunne ha glede av den. Når den er i god stand vil du også få mest mulig ut av den slik at den ikke bruker mer energi enn nødvendig.
Plassering av varmepumpen
Plasseringen av varmepumpen har en hel del å si for utnyttelse av varmepumpen. En luft-til-luft varmepumpe består av en utedel og en innedel og disse bør ikke stå for langt fra hverandre. Sørg for å plassere innerdelen der hvor den vil gjøre best nytte for seg. Husk at all varme stiger så har du en bolig i flere etasjer bør du tenke nøye gjennom hvor du plasserer den.
Med ustabile og ofte høye strømpriser på sør-og østlandet selges det nå flere varmepumper enn noen gang. Du kan gjøre store besparelser ved å installere en varmepumpe. Husk at en varmepumpe må installeres av kvalifiserte fagfolk og vurderer du en varmepumpe til boligen din kan du ta kontakt med oss. Vi stiller opp på en gratis befaring og gir deg råd og veiledning til hvilken varmepumpe du bør ha og hvor den bør plasseres.