Luft-til-luft varmepumpe

En luft-til-luft varmepumpe er en av de mest populære oppvarmingskildene og det er ikke uten grunn. Det finnes flere ulike typer varmepumper, men luft til luft varmepumpe er den mest solgte i Norge. Denne varmepumpen er enkel å bruke og har som regel en pris som de fleste kan leve godt med. 

En luft-til-luft varmepumpe er en av de mest populære varmepumpene grunnet sin effektivitet og ikke minst på grunn av mulighetene til å minimerer oppvarmingskostnadene i boligen din. De kan gi opptil tre til fire ganger så mye varme som fra elektriske varmekilder. Den kan også være med på å redusere engeriforbruket med opp til fire bilers årlige CO2 utslipp.

Slik fungerer en luft-til-luft varmepumpe

Med en luft-til-luft varmepumpe bruker du uteluften til å varme opp boligen din. Varmepumpen henter varme fra luften ute selv om det er kaldt, varmer den opp og fører den inn i boligen, Når varmepumpen trekker inn luften fra utsiden  blir luften  varmet opp ved hjelp av en kompressor slik at temperaturen på luften økes før den blåses inn i boligen din. Fordelen med en varmepumpe er at den kan også brukes som aircondition slik at boligen din blir kjølig på varme sommerdager. 

Mye av teknologien i de ulike varmepumpene fungerer på samme måte. I varmepumpen finnes det et kjølemedium som er en væske med lav temperatur. Når kjølemediet varmes opp skapes det en energi i varmepumpen så gjør væsken om til gass. Ved hjelp av en kompressor skapes det et trykk og ettersom trykket øker blir gassen varmere. Den varmen som gassen produserer er den varmen som sendes ut i hjemmet ditt. Denne prosessen er helt ufarlig og ingen farlige gasser kommer inn i boligen din.

Med en luft-til-luft varmepumpe får du en allsidig og miljøvennlig varmepumpe som kan brukes både til å varme opp og kjøle ned boligen din. Den kan derimot ikke produsere varmtvann slik som luft-til-vann varmepumpen kan. 

Varmepumpe for godt inneklima

En luft-til-luft varmepumpe gir en jevn varme i boligen din samtidig som den fjerner støv, partikler og bakterier som gir et godt inneklima. Varmepumpen kommer med et filter som renser luften for skadelige og irriterende partikler. I perioder hvor det er mye pollen er det også perfekt med en varmepumpe som renser og filtrerer luften.

Selv om mange av oss er vant til varme boliger er 20 grader den beste inne temperaturen. For best mulig inneklima bør du ha et varmesystem som gir deg muligheten til å justere temperaturen i hjemmet ditt. I varme perioder kan du også justere anlegget slik at det kommer inn kaldere luft enn luften du har i boligen din. Da får du god luftsirkulasjon ved at den varme og dårlige luften tvinges ut. 

Praktisk fjernstyring

Husk å velge en varmepumpe som du kan styre ved hjelp av fjernstyring og WIFI. Da kan du senke temperaturen i boligen din når du ikke er hjemme og stige temperaturen når du er på vei hjem. Perfekt når du skal reise i flere dager i en kald måned. De nyeste modellene leveres med innebygget WIFI,  kan styres ved hjelp av en app på telefonen, er enkle å bruke og kommer ofte med både tid-og termostatstyring.

Forventet levetid

En luft til luft varmepumpe er tilpasset et nordisk klima og er designet for å kunne hente ut energi fra uteluften ned mot -25 grader og har en forventet levetid på 12 til 15 år. Selv om en varmepumpe har lang forventet levetid er det viktig at du selv sørger for nødvendig vedlikehold. Vi viser deg gjerne hvordan du tar best mulig vare på varmepumpen din. 

Plassering av varmepumpe

Når du skal velge plassering av varmepumpen bør innendørs delen plasseres et sted hvor den kan spre mest mulig av varmen den produserer rundt i mesteparten av boligen. Du bør regne med at de rommene som er plassert lengst vekk fra varmepumpen vil ha en litt lavere snitt temperatur, rundt 1 til 2 garder. Husk å åpne de innvendig dørene i boligen slik at luften får muligheten til å sirkulere mest mulig fritt. 

Ønsker du å ha varmepumpe i flere rom eller har du en bolig i flere etasjer kan du kjøre en varmepumpe med en multisplitt. Med en multisplitt kan du koble flere innedeler til samme utedel.

Hvor mye koster en varmepumpe

Du får luft-til-luft varmepumpe i ulike modeller og prisklasser og hvor mye penger du må legge i en varmepumpe avhenger blant annet av hvor stor bolig har du, hvor stort er varmebehovet ditt og hvor godt isolert boligen din er. Har du en mindre leilighet kan du klare deg med en av de rimeligere modellene, men har du en større bolig bør du velge en det er litt ekstra kraft i.  Husk at jo hardere varmepumpen må jobbe jo mer strøm vil den bruke. 

Av de ulike varmepumpe modellene på markedet anses luft-til-luft varmepumpene for å være de rimeligste. Å kjøpe en varmepumpe vil være en god investering for deg som ønsker å redusere oppvarmingskostnadene og samtidig ha muligheten til å avkjøle boligen ved behov.

Installering av luft-til-luft varmepumpe

En luft-til-luft varmepumpe må installeres av profesjonelle installatører siden den inneholder både væske og gass. Våre montører er effektive og har alle sertifiseringer slik at du kan være helt trygg på at monteringen blir uført etter gjellende lover og regler. En av de største fordelene med en luft-til-luft varmepumpe er at den kan monteres i de fleste type boliger som eneboliger, leiligheter, rekkehus og tomannsboliger. Når du skal installere en varmepumpe bør du tenke litt over hvor du vil plassere varmepumpen. Husk at varmen spres rundt i boligen din ved hjelp av en vifte som sitter i varmepumpen. Varmen vil fordeles effektivt i boliger som har åpen planløsning, men den fungerer også godt i boliger med flere etasjer. Da bør den plasserer slik at du får mest nytte av den.

Vi i Herlig har lang erfaring med montering av luft-til-luft varmepumper og kommer gjerne på gratis befaring slik at vi kan hjelpe deg å finne den beste løsningen for din bolig.

 

 

Del artikkelen: