Hva betyr symbolene på varmepumpen?

En varmepumpe kan være den beste investeringen du gjør i år. Den kan bidra til å gi hjemmet ditt en jevn og effektiv varme, samtidig som du kan spare penger på strømutgiftene.

Den mest solgt varmepumpen er luft-til-luft varmepumpe. Den er enkel å plassere og passer i de fleste hjem enten du bor i en enebolig, rekkehus eller en leilighet. En varmepumpe er allsidig og kan brukes til både oppvarming og nedkjøling og kan innstalleres på både kontoret og i hjemmet ditt.

Du får varmepumpe til både store og små hjem, og hos oss i Herlig får du gratis befaring av våre erfarne innstallatører.

Slik bruker du varmepumpen riktig

En varmepumpe kommer med ulike funksjoner og innstillinger og er enkel å bruke. Den kommer med funksjonene varme, kjøling eller auto. Bruk de manuelle innstillingene mest mulig siden auto-funksjonen kan bidra til at varmepumpen bruker mer strøm enn nødvendig ved at den bytter mellom varme og kjøling for å oppretteholde temperaturen du har stilt den inn på. Spesielt hvis du har plassert varmepumpen i nærheten av andre varmekilder.

Varmepumpen kommer med fjernkontroll hvor du kan styre den slik du ønsker. Mange kommer også med en egen app slik at du kan fjernstyre varmepumpen og planlegge oppvarming og kjøling av hjemmet ditt også når du ikke er hjemme.

Dette betyr symbolene på varmepumpen

En varmepumpe er utstyrt med flere funksjoner og symboler som du bør vite hva betyr. Uavhengig av hvilken varmepumpe du har vil symbolene stort sett bety det samme. Varmepumpen vil avgi et lite lydsignal som bekrefter innstillingene du har gjort.

På fjernkontrollen finner du knapper over og under dekslet. Dekslet skyver du nedover for å få tilgang til funksjonene som ligger under. Her bytter du også batteri og stiller klokken.

Av/På

Under dekslet ligger av og på knappen. Den er illustrert med en liten sirkel med en strek i på toppen. Du kan med fordel la varmepumpen stå på gjennom døgnet

Preset

Med Preset-funksjonen legger du inn dine favoritt innstillinger. Med denne funksjonen vil varmepumpen hente frem dine lagrede innstillinger. Dette kan du få hjelp til når du installerer varmepumpen.

Sol og snøkrystall

Varmefunksjonen er illustrert med en sol og kjøling er illustrert med en snøkrystall. Mange tror at solen står for sommer mens snøkrystallen symboliserer vinteren, men det er altså ikke riktig. Vil du varme opp boligen stiller du inn temperaturen ved å trykke på sol symbolet. Skal du kjøle ned boligen så stiller du inn temperaturen under snøkrystall symbolet.

Tallene viser temperaturen som varmepumpen er stilt inn på. Du kan styre gradene manuelt eller du kan bruke auto-funksjonen. Du styrer temperaturen ved å trykke på + eller – tegnet. Med + tegnet øker du temperaturen og med – tegnet senker du temperaturen.

Har varmepumpen din et symbol som ser ut som en dråpe så står det for avfukting.

 

Lurer du på hvor mye varmepumpen din bør skal stå på? Da bør du ta en kikk her.

Auto-funksjon

Auto-funksjonen er illustrert med piler som går rundt i en ring. Med denne funksjonen styrer varmepumpen når den skal varme opp eller kjøle ned boligen på egen hånd. Som tidligere nevnt er det ikke anbefalt å bruke auto-funksjonen siden du kan risikere at den plutselig bestemmer seg for å kjøle ned boligen selv når det er kaldt ute. Spesielt hvis du har plassert varmepumpen i nærheten av andre varmekilder, da kan den bli litt forvirret.

Mode

Med Mode-funksjonen kan du velge mellom varme/heat, kjøling/cool eller auto. Ved å trykke på kontroll panelet kan du velge den funksjonen du ønsker. På noen modeller kan MODE-knappen ligge under dekslet på kontrollen.

Mode har auto, kjøling, tørr, varme og vifte. Med vifte funksjonen i Mode-modus vil viften gå uten at den avgir varme, og brukes mest for å sirkulere luften i rommet. Husk at når du endrer driftsmodusen kan det ta tre til fire minutter før varmepumpen starter opp igjen.

Vifte

Viften har symbolet til en vifte og med den kan du øke eller senke viftestyrken etter behov. Her styrer du hastigheten på luften som sendes ut i rommet. Mange velger å ha viften på høy hastighet på dager som er ekstra kalde. Viftehastigheten markeres med streker eller “stille” modus. Velger du “stille” vil du begrense viftens maksimale hastighet og dermed også begrense ønsket varme til boligen.

Human Sensor

Human Sensor er en ny funksjon som de fleste nye varmepumper er utstyrt med. Denne sensoren vil sørge for at varmepumpen opprettholder en jevn temperatur i et bestemt rom eller område, alt etter som hvor du har plassert varmepumpen. Hvis du eller noen andre i familien forlater rommet vil varmepumpen automatisk senke temperaturen med 2 grader i løpet av én time.

Human sensor funksjonen finner du under lokket, helt nederst på fjernkontrollen. Ønsker du å slå av funksjonen bruker du den spisse delen på en binders eller en penn og stikker den ned i hullet som er merket med sensor. Trykk eller hold inne til human sensor tegnet forsvinner fra fjernkontrollen.

Det lønner seg å ha på varmepumpen på hele døgnet når kulden setter inn, også når du ikke er hjemme. Vil du spare litt på strømforbruket kan du heller senke temperaturen med noen få grader, spesielt hvis du er bortreist, eller når du sover.

 

Vurderer du en varmepumpe? Ta kontakt med oss i Herlig for en GRATIS befaring.

 

 

Del artikkelen: