En varmepumpe er en praktisk og kostnadseffektiv varmekilde som passer perfekt for både små og store boliger. Bruk av varmepumpe er sjelden særlig forstyrrende siden mange er svært stillegående. En varmepumpe kan likevel lage litt lyd eller bråke når det er kaldt ute. For å redusere lyden fra varmepumpen kan du med fordel investere i et varmepumpehus og sørge for at utedelen får den beste plasseringen. Gjerne et stykke vekk fra der du oppholder deg mest med en plassering som ikke fremhever eventuelle vibrasjoner.
Med en luft-til-luft varmepumpe hentes energi fra uteluften som brukes til å varme opp boligen din. Selv på kalde dager vil en varmepumpe som er tilpasset nordiske forhold og nordisk klima sørge for et varmt hjem. En varmepumpe fungerer faktisk helt fint selv på de kaldeste dagene hvor temperaturen passerer – 20 grader.
Varmepumpe som bråker når det er kaldt ute
En luft-til-luft varmepumpe kan i noen tilfeller bråke når det er kaldt ute. Da vil den jobbe hardere for å klare å holde temperaturen oppe i boligen din. Det er ikke farlig hvis varmepumpen avgir litt ekstra lyd når det er kaldt. Det er heller ikke et tegn på at det er noe galt med den.
Hvor mye en varmepumpe vil bråke når det er kaldt ute avhenger av hva slags type varmepumpe du har og hvor du plasserer den. Tenk litt over du plasserer innedelen. Prøv å unngå å ha den rett ved der du sitter eller oppholder deg mest gjennom dagen. Med riktig plassering kan du unngå forstyrrende støy. Med hjelp fra våre dyktige installatører vil du få hjelp til å velge den varmepumpen som passer best til ditt behov.
På kalde dager kan en varmepumpe avgi mer støy, men det finnes noen måter du kan begrense støynivået på. På kalde dager jobber varmepumpen ekstra hardt og da er det ekstra viktig at den er riktig montert. Da vil du få optimal drift og ytelse selv når gradestokken viser de kalde blå. Du kan også hjelpe varmepumpen litt på egen hånd ved å skru ned temperaturen. Da vil den bråke mindre, men den vil også avgi mindre varme. Husk også å ta en sjekk på utedelen, slik at den ikke er dekket av is eller løv.
Funksjoner og innstillinger når det er kaldt
En varmepumpe har flere funksjoner og innstillinger, men det er ikke alle du bør bruke når det er kaldt ute. Sørg for at varmepumpen avgir en jevn temperatur i boligen din ved å manuelt stille inn gradene. Det kan være fristende å bruke auto- knappen, men den bør du holde deg unna. Da bestemmer varmepumpen selv hvilken temperatur den avgir og har du plassert den i nærheten av en alternativ varmekilde kan varmepumpen misforstå temperaturen og sette i gang med kjøling i stedet for å gi varme.
Ikke skru av varmepumpen selv om den bråker litt når det er kaldt. Skru heller ned temperaturen et par grader slik at arbeidsmengden reduseres. Delene i varmepumpen bør være i gang, spesielt på kalde dager. Vil du hjelpe varmepumpen ytterligere kan du sette på litt ekstra varme fra andre varmekilder på de aller kaldeste dagene.
Litt støy er helt normalt
Støy fra varmepumpen på kalde vinterdager er helt normalt, men selv om den lager litt ekstra lyd skal det ikke være mer enn at du lever godt med det. Blir støyen uholdbar bør du få den kontrollert, det kan være den trenger en service.
I perioder hvor det er veldig kaldt kan du også oppleve at det oppstår is på utedelen til varmepumpen. Den skal i utgangspunktet vedlikeholde seg selv, men når det er ekstra kaldt kan den få litt utfordringer.
Du kan fjerne is som har dannet seg på varmepumpen enkelt på egen hånd ved å starte aircondition-funksjonen. Da vil utedelen bli varm ved at pumpen suger ut varmen av huset og utedelen vil derfor tine.
Når varmepumpen er programmert til å varme opp boligen så suger utedelen inn den kalde og fuktige luften uten i fra og da kan det oppstå is. Installerer du et hus til varmepumpen vil den være mindre utsatt for vær, vind og isdannelser, noe som kan hjelpe på støynivået på kalde dager.
Lykke til og husk at det er ikke farlig om varmepumpen avgir litt lyd, det er helt vanlig på kalde dager.